Son yıllarda yurt dışı eğitime yönelik artan ilgiyle birlikte, IB Programı Nedir sorusu daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Aynı zamanda yurt dışı eğitim şartları ve fırsatları en çok araştırılan konulardan biri olma özelliğini kazandı.
The International Baccalaureate: IB (International Baccalaurate), 1968 yılında İsviçre’nin Cenevre kentinde kurulan aynı isme sahip kurum tarafından organize edilmektedir. 2020 yılı itibariyle dünya çapında 150’yi aşkın ülkede 5000’nin üzerinde okulda IB programı uygulanmaktadır.
Program, kâr amacı taşımayan, misyonundan güç alan, öğrenci odaklı bir eğitim kuruluşudur. 3-19 yaş aralığındaki öğrenciler için 4 programdan oluşur ve bu 4 programdan 3’ü, süreci sertifika ile tamamlarken DP süreci uluslararası geçerliliği olan bir diploma ile tamamlanır.
2020 yılı itibariyle dünya çapında 158 ülkede 5,284 okulda IB programı uygulanmaktadır. Ayrıca, son 5 yıl içerisinde, programa dahil olan eğitim kurumlarının sayısının arttığı dikkat çekmektedir.
IB, 4 farklı programdan oluşmaktadır.
- İlk Yıllar Programı (Primary Years Programme / PYP) (3-11 yaş grubuna yönelik)
- Orta Yıllar Programı (Middle Years Programme / MYP) (11-16 yaş grubuna yönelik )
- Diploma Programı (Diploma Programme / DP) (16-19 yaş grubuna yönelik )
- Kariyer Odaklı Program (Career Related Programme / CRP) (16-19 yaş grubuna yönelik )
Ülkemizde de olmak üzere genelde yoğun olarak kullanılan IB Diploma Programıdır. Bu program 6 grup dersten oluşmaktadır. İlk olarak diploma adayı, altı grubun her birinden, seçenekler dahilinde bir ders seçmek zorundadır.
1. Grup : Dil A1 – Öğrencinin anadili.
2. Grup: Dil A2 – İkinci bir dilde çok yetkin öğrencilerle işlenen dil ve edebiyat dersi.
3. Grup: Bireyler ve Toplumlar
4. Grup: Doğa Bilimleri
5. Grup: Matematik
6. Grup: Seçmeliler
Bu yazımızda IB Programı Nedir ? sorusunun cevabını sizlere özetle anlatmaya çalıştık. Ayrıca IB alanındaki dersler hakkında daha fazla bilgi veya özel ders almak için tıklayınız.
IB Programı İle Öğrenci Alan Üniversiteler
Amerika, Kanada ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde IB Programı ile Öğrenci Alan Üniversiteler bulunmaktadır. IB diploması alan öğrenciler, bu diploma ile öğrenci kabulü yapan üniversiteler için en önemli şartı yerine getirmiş olurlar. Bu üniversiteler öğrencilerin IB Diploma programındaki genel not ortalamasına veya bazı derslerdeki notlarına göre öğrenci kabulü yapmaktadır. Ancak her okulun ve bölümün kabul şartları farklıdır.
Genel olarak incelediğimizde minimum 32 puan şartının arandığı görülmektedir. Ayrıca, Dünya sıralamasında ilk 50’lerde olan üniversiteler IB notu olarak minimum 38 puan şartı koşmaktadırlar.
Tabi ki üniversitelere kabul aşamasında IB notunuz tek başına yeterli olmayabilir. Ama notlarınızın yüksekliği sizlere çok önemli avantajlar sağlamaktadır.
IB programı’nda öğrenim gören öğrenciler, İngilizce’yi iyi derecede öğrendikleri için AP, SAT, TOEFL, IELTS gibi sınavlarda da yüksek notlar alabilirler. Hatta bazı üniversiteler, öğrencilerin bu program kapsamında aldıkları ‘HL English’ dersindeki notuna göre öğrencilerin İngilizce bilgi ve becerilerini yeterli görebilmekte ve kabul edebilmektedir. Dil yeterliliği ile ilgili başka sınav şartı koymamaktadırlar.
Türkiye’de de pek çok özel üniversite (Koç, Sabancı, vb.) öğrencilerine IB notlarına göre burs vermektedir. IB Programı ile Öğrenci Alan Üniversiteler, kendi internet sitelerinde IB Programı ile ilgili öğrenci kabul şartlarını duyurmaktadırlar.